• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۳۴۴۸۹۵۵
تاریخ انتشار: ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۱ - ۱۱:۰۲
اجتماعی » جامعه و شهری
عضو شورای شهرتهران:

فرایند اداری مرمت ابنیه تاریخی طولانی است ؛ سازمان گردشگری شهرداری تاسیس شود

رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران گفت:مصوبات حمایتی از مالکین بنا‌های تاریخی در گذشته مطرح شده بود، اما تاکنون هیچ اقدام عملیاتی صورت نپذیرفته است.

به گزارش  خبرگزاری صدا و سیما، سید احمد علوی، رئیس کمیته گردشگری شورای ششم شهر تهران به مناسبت روز ۲۸ اردیبهشت روز جهانی موزه و هفته میراث فرهنگی از برنامه مدیریت شهری جهت استفاده از فضا‌ها و ابنیه موجود رها شده، سامان دادن فضا‌های تملک شده و طرح شورا برای ترغیب مالکان ابنیه‌ای که خارج از فهرست ملی هستند به حفظ و نگهداری این بنا‌های ارزشمند گفت.

برخی از موزه‌های شهری و منطقه‌ای به فضایی منفعل تبدیل شده اند

علوی درپاسخ به این سوال که موزه‌های پایتخت در چه وضعیتی قرار دارند و موزه‌های تحت تملک شهرداری از چه قانونی پیگیری می‌کنند؟ گفت: در سطح شهر تهران حدود ۱۲۰ موزه غیر خصوصی در قالب موزه، باغ‌موزه و خانه‌موزه فعالیت دارد که تعدادی از آن‌ها همچون موزه ملی، رضا عباسی، فرش و کاخ موزه گلستان، نیاوران و سعدآباد جایگاه ملی و فراملی دارند. با وجود دارا بودن پتانسیل بالای گردشگری و کمبود سرانه فضای سبز و فرهنگی در برخی از مناطق، متاسفانه برخی از موزه‌های شهری و منطقه‌ای به فضایی منفعل تبدیل شده اند. این اماکن باید با برنامه ریزی که امیدواریم با تاسیس سازمان گردشگری شهرداری در این سازمان انجام شود، از انفعال خارج و به مکانی جهت حضور و استفاده گردشگران تبدیل شود.
وی افزود: به لحاظ مقررات اداری و مالی موزه‌های تحت مالکیت شهرداری، تابع ضوابط و مقررات شهرداری تهران بوده و از نظر شیوه مدیریت موزه و موزه‌داری، می‌بایست تابع ضوابط و دستورالعمل‌های وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی باشد.
حمایت از موزه‌های فعال در راس کار قرار گیرد
علوی ادامه داد: در سال‌های اخیر برخی از بنا‌های متعلق به شهرداری جهت بهره برداری در قالب موزه و فضا‌های فرهنگی به بخش خصوصی سپرده شده است، اما شائبه‌ای در خصوص بازپس گیری و تغییر کاربری برخی از آن‌ها همچون موزه عروسک‌های ملل و موزه نقاشی پشت شیشه مطرح شد که موجب نگرانی علاقمندان و بخش خصوصی شده است.
به گفته رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران، در این راستا پیشنهاد می‌شود حمایت از موزه‌های فعال و تعامل محور که در جهت منافع مردم فعالیت دارند با توجه به ماده ۵۵ قانون شهرداری تهران در حوزه املاک و مستغلات و مصوبات لزوم حمایت از مشارکت بخش خصوصی در راس کار قرار گیرد.

شهر ری فاقد موزه است

علوی همچنین گفت: شهر ری یکی از با ارزش‌ترین محوطه‌های باستانی پایتخت، پتانسیل و ظرفیت بالایی جهت ایجاد موزه دارد و با توجه به وعده‌های پیشین، علاقمندان و پژوهشگران در انتظار افتتاح نخستین موزه در این منطقه هستند که امیدوارم این مهم در سال جاری محقق گردد.
وی با بیان اینکه تاکنون در شهر تهران بیش از ۲۴۰۰ بنای واجد ارزش توسط اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان تهران معرفی و حدود ۵۵۰ اثر و سه محله بازار، سنگلج و عودلاجان در لیست آثار ملی به ثبت رسیده اند، تصریح کرد: در سال‌های اخیر شاهد رای دیوان عدالت و خروج تعدادی از ابنیه از جمله خانه زند نوابی، حمام سرپولک از فهرست آثار ملی بوده ایم. این موضوع یادآور می‌شود که ثبت ملی تضمینی برای بقا و ماندگاری ارزش‌ها نیست و برای حفاظت از بنا و ارزش‌های تاریخی فرهنگی شهر باید علاوه بر توجه به نهاد و گروه‌های مردمی در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری، شرایطی فراهم کنیم تا اثر و بنای تاریخی بتواند زندگی جدیدی را با اعطای کاربری درخور شخصیت و اصالت خود آغاز کند.
وی افزود: متاسفانه نمونه‌های متعددی وجود دارد که مالکین اقدام به اخذ مجوز نموده اند، اما پیچیدگی و عدم وحدت رویه در فرایند اخذ مجوزات و سلیقه‌ای برخورد کردن همچون سنگ بزرگی در ابتدای مسیر موجب دلسردی بهره برداران شده است.

فرایند اداری مرمت ابنیه تاریخی طولانی است 

علوی در ادامه اظهارداشت: یکی از مشکلاتی که فرایند مرمت را گاه طاقت فرسا می‌کند، طولانی بودن زمان تاییدات معاونت میراث فرهنگی استان تهران است به گونه‌ای که در مواردی پس از دو سال همچنان پاسخی دریافت نشده است و به دلیل گذشت زمان، ضوابط شهری حاکم بر بنا نیز تغییر کرده و این موضوع سردرگمی مضاعفی ایجاد نموده است. برنامه‌ای داریم تا در دوره جدید با ایجاد فضای تعاملی با اداره کل میراث فرهنگی استان تهران، این فرایند تسهیل و تسریع گردد.
وی افزود: یکی از تصمیماتی که می‌تواند مسیر مرمت را تسهیل کند، هماهنگی اخذ تاییدات آتش نشانی همچون بنا‌های مسکونی و اداری با تراکم پایین در دفاتر خدمات الکترونیک است.
رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران گفت: مواردی، چون هزینه بالا، پیچیدگی فرایند مرمت، لزوم تامین پارکینگ، اخذ مجوزات نظام مهندسی در تمامی محلات یکسان است، اما به دلیل تنوع بافت و معماری ری، تهران و شمیرانات نمی‌توان نسخه‌ای واحد برای مرمت و حفاظت تمامی ابنیه و آثار ارزشمند مطرح نمود و براساس ویژگی‌های تاریخی فرهنگی، مورفولوژی و جایگاه کنونی هر محله در اسناد فرا دست، می‌بایست پاسخی متناسب و بسته حمایتی و تشویقی ویژه‌ای تعریف کرد. تمامی این موارد در ماده ۴۶ برنامه پنج ساله نیز اشاره شده است و مصوبات حمایتی از مالکین بنا‌های تاریخی در گذشته مطرح شده بود، اما تاکنون هیچ گونه اقدام عملیاتی و موثری در این خصوص صورت نپذیرفته است. مالکینی که تمایل به مرمت و احیای بنای خود دارند به دلیل هزینه بالا و پیچیدگی فرایند مرمت، گاه از ادامه کار منصرف می‌شوند.

صدور پروانه مرمت و ارائه بسته تشویقی به مالکین بنا‌های تاریخی

علوی درادامه گفت: پیشنهاد می‌شود معاونت شهرسازی و معماری درخصوص تغییر ساختار و افزایش کارآمدی مدیریت بافت و بنا‌های تاریخی، لایحه‌ای را به شورا ارائه دهد و به قید فوریت صدور پروانه مرمت و ارائه بسته تشویقی به مالکین بنا‌های تاریخی و ارائه ضوابط ویژه بافت تاریخی را عملیاتی کنند تا شاهد تحولی در بافت تاریخی شهر تهران و ارتقای کیفیت زندگی و هویت شهری باشیم. در سال‌های اخیر شهرداری تهران اقدام به تملک تعدادی از بنا‌های ارزشمند در شهر تهران و بهره برداری به نفع شهروندان نموده است، اما برخی از آن‌ها همانند باغ علاءالدوله در منطقه ۱۲ هنوز آماده پذیرایی از شهروندان نشده اند و هرچه زودتر این دست املاک باید تعیین تکلیف شوند.
وی افزود: بازار بزرگ تهران با وسعت ۱۱۲ هکتار علاوه بر قدمت و ارزش‌های تاریخی - فرهنگی به عنوان یکی از مراکز مهم سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشور، نیازمند توجه ویژه جهت حفاظت و مرمت می‌باشد. از سال ۱۳۴۹ طرح‌هایی متعددی برای این محدوده تعریف شد، اما مهمترین آن را می‌توان به طرح جامع ساماندهی بازار مصوب در کمیسیون شورای امنیت کشور متعلق به سال ۱۳۹۲ دانست. در این طرح سعی شده است ضمن احصاء تهدیدات و آسیب پذیری‌های بازار و جلب نظر مشارکت کلیه دستگاه‌های ذیربط و تقسیم کار اصولی طی یک پروسه زمانی مشخص و در سه مقطع کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت نسبت به تغییر شرایط بازار از وضعیت نابهنجار فعلی به شرایط مطلوب اقداماتی صورت گیرد، اما شاید به دلیل عدم تعیین ناظر بر اجرای این طرح، بخش اعظم آن تاکنون عملیاتی نشده است.

الزام شهرداری تهران به تشکیل سازمان گردشگری

رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران همچنین در خصوص لزوم تاسیس سازمان گردشگری شهرداری تهران گفت: بیش از ۷۰ درصد بازار موقوفه است و پیچیدگی و گستردگی موضوعات بازار بزرگ تهران، حفاظت و ساماندهی در بخش‌های مختلف، نیازمند همکاری سایر نهاد‌های دولتی همچون استانداری، نیروی انتظامی، اداره اوقاف و امور خیریه، اداره کل میراث فرهنگی، شرکت توزیع برق، شرکت آب و فاضلاب و اداره ثبت اسناد و املاک، با مدیریت شهری است، در این راستا پیشنهاد می‌شود با توجه به مصوبه لزوم ارائه لایحه حفاظت، احیاء، ارتقاء و مدیریت یکپارچه بازار تاریخی تهران و الزام تدوین برنامه اقدام مشترک شهرداری و دولت در بودجه ۱۴۰۱، شهردار محترم تهران توجه ویژه‌ای به این امر داشته باشد و به قید فوریت این برنامه را در جلسات ستاد بازآفرینی کلانشهر تهران تصویب و پیگیری‌های لازم جهت عملیاتی شدن این موضوع را در دستور کار قرار دهد.
یکی از تاکیدات، الزام تاسیس سازمان گردشگری است که امید است این موضوع به فوریت تا پایان تابستان عملیاتی شود.

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
بهره برداری از فاز اول ورزشگاه ولایت بروجرد تا پایان امسال
تشکیل بنیاد فرزانگان برای سالمندان در استان
اطلاعیه قطع برق در برخی مناطق شاهرود
درخواست افزایش پهنای باند و بالا رفتن سرعت اینترنت توکهور
پایداری جو در بیشتر مناطق کشور
شهروند خبرنگار؛ هدر رفت آب در ارومیه
ملکان، قهرمان مسابقات هندبال خردسالان آذربایجان شرقی
درخواست معترضان در تل آویو، پایان دادن به جنگ غزه
پرداخت بدهی خودروسازان به قطعه سازان با اگر و اما
فراخوان ثبت‌ نام پزشکان و پرستاران برای خدمت در اربعین حسینی
وحدت ملی؛ ستون استواری در برابر تهدید‌ها و رمز پیشرفت
رایزنی وزارت صمت با بانک مرکزی برای تحریک تقاضا
ادعای نابودی برنامه هسته‌ای ما توهم است
ظرفیت‌های فنی مرکز اندازه‌شناسی بررسی شد
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، اول مرداد ۱۴۰۴
برگزاری مراسم اربعین شهدای اقتدار آذربایجان شرقی
جمع‌آوری موتورپمپ‌های غیرمجاز آبیاری با پساب از رودخانه سیمینه‌رود
تصادف دو دستگاه پژو پارس در جاده پیرانشهر ـ سردشت با ۸ مصدوم اعزامی
بحران آب در آذربایجان‌غربی؛ خشکسالی و ضرورت تغییر الگوی مصرف
افتتاح نمایشگاه صنایع دستی در هریس
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
عیسی آل‌کثیر به استقلال پیوست
ایرانشهر، بدون مرگ مادر در سه ماه نخست امسال
تکرار ادعا‌های ترامپ درباره ایران
اختتامیه همایش ملی شعر قدسیان
بررسی ابعاد حقوقی مجروحان و شهدای دفاع مقدس ۱۲ روزه
هلاکت فرمانده عملیات یگان‌های کماندویی رژیم صهیونیستی
ادارات فارس فردا به صورت دورکاری ارائه خدمت می کنند
واکنش چین به ادعای آمریکا در مورد فروش نفت ایران
آتش سوزی در مجتمع تجاری ونوس منطقه آزاد انزلی
مخالفت شدید آمریکا با قانون جدید حشد الشعبی
تعطیلی ادارات مشهد و خراسان رضوی در روز چهارشنبه ،اول مرداد
مقاومت در غزه نابود شدنی نیست
برخورد قوه قضاییه با افرادی که بدون مستندات اظهار نظر کنند
حماس: رژیم صهیونیستی در حال اعدام دو میلیون نفر است
مجوز رهبر به صندوق توسعه ملی برای سرمایه گذاری در انرژی
تشدید نظارت بر بازار برنج، روغن و شکر  (۲ نظر)
هشدار عراقچی درباره سوءاستفاده ۳ کشور اروپایی از مکانیسم ماشه  (۲ نظر)
وزیر نیرو: از مردم بابت کاهش فشار آب عذرخواهی می‌کنیم  (۱ نظر)
رویداد «کاروان روایتها» برگزار می‌شود  (۱ نظر)
عدم خروج خانه اقبالیان در استان همدان از ثبت ملی  (۱ نظر)
هلاکت فرمانده عملیات یگان‌های کماندویی رژیم صهیونیستی  (۱ نظر)
حماس: رژیم صهیونیستی در حال اعدام دو میلیون نفر است  (۱ نظر)
عراقچی: نمی‌توانیم از غنی سازی دست بکشیم  (۱ نظر)
دیدار کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان با وزیر آموزش و پرورش  (۱ نظر)
تشییع پیکر مادر سه شهید و چهار جانباز دفاع مقدس در شیراز  (۱ نظر)
قالیباف: حضور بخش خصوصی برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات  (۱ نظر)
حمله گسترده سایبری به زیرساخت‌های آمریکا  (۱ نظر)
تعطیلی ادارات مازندران در روز چهارشنبه اول مرداد  (۱ نظر)
سازمان ملل: غزه با گرسنگی فاجعه‌بار رو‌به‌رو است  (۱ نظر)
تظاهرات حمایت از غزه در ترکیه، اردن، مصر، عراق و لیبی  (۱ نظر)